Boeken

Unternehmen Idee – Wie kundenorientierte Produktentwicklung zum Erfolg führt. Raimund Schmölze und Creation Center der Deutsche Telekom, Campus Verlag, 2011

Dit Duitse boek beschrijft de ervaringen van Creation Center (CC), het design-driven innovatie centrum van Deutsche Telekom, dat sinds 2007 opereert als kleine groep van zo’n 7 mensen. Zij faciliteren en stimuleren innovatie voor de verschillende afdelingen van DT, waarbij ze vaak samenwerken met T-labs de meer technisch geörienteerde innovatieafdeling van DT.

Het boek beschrijft het innovatieproces dat CC hanteert. Dat is herkenbaar: Observatie, Idee, Concept zijn de drie hoofdstukken die dit weergeven.

Het laatste hoofdstuk is echter het interessants voor ZuidZorg in dit stadium omdat het weergeeft wat hun ervaringen zijn met het opzetten van een design-driven R&D afdeling. Hoe zet je zoiets op?

Onderwerpen die daarbij aan de orde komen zijn:

  1. Interne en externe mensen en kennis combineren. Doe niet alles zelf! Zo blijf je aangesloten op je eigen organisatie en de buitenwereld.
  2. Hoe zet je een team op? Zorg dat je verschillende rollen in huis hebt en je mensen verschillende rollen kunnen spelen zoals de gestructureerde, de illustrator en de expressieve.
  3. Verandering is de norm: alles blijft anders in zo’n afdeling.
  4. Klein is mooi: Zorg dat je als een peperkorrel bent, klein en scherp.
  5. Lever diensten aan de organisatie, dwing anderen niet je opdrachtgever te zijn, laat ze juist trots zijn dat ze je hebben weten te strikken als R&D ondersteuner.
  6. Wees actief in het werven en opkweken van projecten. Bronnen voor projecten zijn: interne organisatie, van buiten, uit je netwerk, of zelf bedacht.
  7. Zorg dat je maximale invloed hebt in de organisatie (er staan tips in het boek).
  8. Werk samen met externe partners (er staan tips hoe dat te doen).
  9. Meet je succes, het boek geeft suggesties voor Key Perfomance Indicators.
  10. Bewaar ideeen die in eerste instantie niet aanslaan. Ze worden vaak later toch weer relevant.

Dit boek kan je kopen via Amazon.

Leave a Reply