..diepgaand onderzoek bij jongeren thuis en creatieve workshops met klanten

Voorbeelden?

Studie-oriëntatie van 4 en 5 VWO-ers

Interview met scholierVoor de universiteit Leiden deed Spunk//STBY onderzoek naar de studie-oriëntatie van 4 en 5 VWO-ers. De jonge redacteuren van Spunk wierven scholieren via de snowball methode en hielden diepte-interviews met hen op basis van interviewscripts van STBY. Ze richtten zich hierbij vooral op het beter begrijpen van de vragen en overwegingen die de scholieren hebben tijdens de eerste stadia van oriëntatie op hun toekomstige studie-keuze. Daarnaast is in kaart gebracht welke verwachtingen ze hebben t.a.v. oriëntatiedagen.

De directe aanleiding voor dit onderzoek vanuit de Universiteit Leiden was dat deze informatie gebruikt kon worden ter voorbereiding van een nieuw te ontwikkelen voorlichtingsevenement. Op een oriëntatiedag komen scholieren naar de universiteit om antwoord te vinden op algemene vragen zoals “wat is studeren?”, “wat is het verschil tussen de universiteit en HBO?”, “wat maakt wetenschap interessant?” en “is studeren duur?”.

Een citaat uit één van de interviews: “Een rondleiding door het gebouw of de stad interesseert me niet, dan google ik wel een plaatje. De algemene dingen vind ik wel fijn om met vrienden te bezoeken, maar als ik bepaalde dingen ga kiezen lijkt het me wel heel toevallig als ze dezelfde studie willen gaan doen. Mijn ouders neem ik liever niet mee, omdat dat natuurlijk niet cool is, maar ook omdat ik geen zin heb om bijvorbeeld bij technische studies, ze bepaalde dingen te moeten uitleggen.”

In de analyse-workshop die op de interviews volgde heeft het team van Spunk//STBY samen met een team van de Universiteit Leiden uitgebreid in kaart gebracht welke vragen en behoeften er onder de scholieren leven. De bevindingen werden in de uiteindelijke rapportage geïllustreerd met visuele en citaten uit de interviews.

Workshop_UnivLeiden

Leave a Reply