Naar aanleiding van discussies in de Nederlandse media over de vermeende ‘seksualisering van de samenleving’ en de invloed die dit zou hebben op het zelfbeeld en seksuele identiteit van meisjes tussen de 15 en 16 jaar, deed Spunk//STBY een kwalitatief onderzoek om er achter te komen wat deze meisjes hier zelf van vinden.
De diepte-interviews werden gedaan door de jonge journalisten van Spunk, onder leiding van een senior onderzoeker van STBY. Hiermee werd zowel het directe contact met de jongeren en het snelle begrip van wat er onder hen omgaat, als een verantwoorde opzet en verwerking van het onderzoek gewaarborgd.
Uit het onderzoek van Spunk//STBY blijkt dat, wat de meisjes betreft, de ophef over expliciete videoclips en online pornoadvertenties erg overdreven is. Zij begrijpen wel waar de discussie over gaat, maar maken zich er persoonlijk weinig druk over. Ze beschouwen seksueel getinte beelden en communicatie min of meer als ruis in de mediaomgeving, waar ze zelf weinig interesse in hebben en prima om heen weten te navigeren. Ook kwamen we er achter dat de directe sociale omgeving en modebladen de twee belangrijkste ijkpunten zijn voor de meeste meisjes. In die zin lijken de redactionele pagina’s in de glossies van grotere invloed, dan videoclips en online advertenties.