..wat maakt onze aanpak zo uniek?

Q & A

Questions & Answers

De meest gestelde vragen en antwoorden over de Spunk//STBY joint venture vind je hier. Is er nog iets niet duidelijk? Neem dan gerust contact met ons op!

Waarom doet Spunk onderzoek?
Spunk wordt vaak gevraagd om een mening te geven over onderwerpen vanuit het perspectief van ‘de jongeren’. In plaats van simpelweg een antwoord te geven dat alleen geldt voor de Spunk redactie, willen we graag een meer gefundeerde uitspraak kunnen doen over zaken die we belangrijk vinden. Daarvoor is meestal nader onderzoek onder specifieke groepen jongeren nodig. Door het sterke en wijde netwerk van de Spunkers onder jongeren in heel Nederland kan zo’n onderzoek snel en goed opgezet en uitgevoerd worden.

Waarom interviewen de onderzoekers van STBY niet zelf?
Spunkers hebben een veel directere toegang tot allerlei jongeren. Doordat ze in de zelfde leeftijdscategorie zitten als de onderzoeksgroep hebben ze een vanzelfsprekende vertrouwensband, hierdoor kunnen ze makkelijker over bepaalde onderwerpen spreken. Daarbij spreken ze de juiste taal en hebben ze een dieper en sneller begrip van wat er onder jongeren speelt, wat ook kan leiden tot een beter diepte-interview. De onderzoekers van STBY functioneren in dit proces als de onderzoekscoaches. Ze bewaken de onderzoeksopzet en begeleiden elke stap in het onderzoeksproces, zodat dit verantwoord verloopt en er het maximale resultaat uit gehaald wordt. De analyse van het interviewmateriaal wordt door Spunk en STBY samen gedaan.

Kun je wel kennis verzamelen met maar een kleine groep deelnemers?
Door diepgaand met jongeren te spreken over een bepaald onderwerp leer je het echt te begrijpen vanuit hun perspectief. Dergelijke inzichten kun je niet ontwikkelen op basis van multiple choice vragenlijsten onder honderden jongeren. Voor echt begrip moet je de diepte ingaan, en dat betekent dat je je beperkt tot een kleine groep.

Maar is het dan wel wetenschappelijk?
Kwalitatief onderzoek is net zo’n belangrijke wetenschappelijke traditie als kwantitatief onderzoek. Ook voor kwalitatief onderzoek gelden regels over hoe je de validiteit en betrouwbaarheid bewaakt. Hiervoor werken we samen met de onderzoekers van STBY; zij functioneren als onderzoekscoaches en houden de verantwoordheid van het onderzoek voortdurend in de gaten.

Zijn jullie deelnemers wel representatief?
Representativiteit is geen criterium dat van toepassing is op dit soort kwalitatief onderzoek. Op basis van de kleine onderzoeksgroep is het niet mogelijk om uitspraken te doen die de resultaten van het onderzoek extrapoleren naar de totale bevolking. Dat doen we dus ook niet. Wel letten wij bij het werven van deelnemers via de ‘snowballing methode’ goed op de spreiding van demografische kenmerken, zoals bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, woonplaats, gezinssamenstelling en sociaal-culturele achtergrond. Per onderzoek wordt vooraf vastgesteld binnen welk profiel de onderzoeksdeelenemers moeten vallen en welke kenmerken het meest van belang zijn. Dit zijn belangrijke criteria om te waarborgen dat de deelnemersgroep betrouwbaar en valide is.

Is dat duur, zo’n onderzoek doen?
Nee hoor, een quick scan is al mogelijk voor zo’n 5 duizend euro. Hiervoor doen we 9 interviews onder een specifieke groep en analyseren we de resultaten in een workshop waarbij alle interviewers en de opdrachtgever aanwezig zijn. In deze workshop krijg je een eerstehands, diepgaand begrip van wat er in het onderzoek naar voren gekomen is. Een volledig uitgewerkt rapport over het onderzoek kost ongeveer 2 duizend euro meer.
Voor 10 tot 15 duizend euro doen we een uitgebreider onderzoek (25 interviews) waarbij we behalve meer interviews ook extra visueel materiaal verzamelen zoals foto’s en video. Dit visuele materiaal wordt meegenomen in de analyse en met het uitgewerkte rapport opgeleverd in een presentatie van de onderzoeksresultaten.

Leave a Reply